Vodník – Souboj Titánů

 

 

Vodník – Souboj Titánů aneb Goliašové a David

 

 

       Na pondělním zastupitelstvu se mimo jiné probíral pronájem chatek na Vodníku. Ponechám stranou, že podle mého názoru by Město mělo mít jasně zpracovanou vizi celého areálu a až potom hledat provozovatele a investory. Na to jsme si už zvykli, že se často začíná od konce a pak se teprve hledá začátek.

 

 

       Místo toho se vydalo cestou volné soutěže, bez přesnějších specifikací a představ, zřejmě v očekávání ušetření peněz za vlastní architektonické zpracování. Dalším zarážejícím aspektem je fakt, že asi zatím nejdelší a nejvýraznější diskuse nového vedení probíhá kvůli podobě chatek na Vodníku, jako bychom neměli v době pandemie jiné důležitější problémy, např. uvolnění pozemků k výstavbě a zabránění dalšího odchodu zájemců o bydlení do jiných měst. Výstavba chatek není prioritní potřebou Města, chatky jsou momentálně v pronájmu do roku 2026, takže je dost času na diskusi o té nejvhodnější podobě celého horního areálu a nic netlačí zastupitele k překotnému rozhodování na základě prvních nástřelů vizí možného uspořádání. Nu což, je to v jeho moci a názor na priority města může být různý.

 

 

janaskovaa21

       Na zastupitelstvu tedy probíhala prezentace zájemců o podnikání v této lokalitě. Na zpracování celkem složité a hlavně dlouhodobé investice – 35 let, za zhruba 10 milionu korun, neměli uchazeči kromě pana Paštiky mnoho času. Přesto se stateční odvážlivci našli a za necelý měsíc dokázali zformovat a předložit zajímavé návrhy. Abych uvedla přesně, stávající nájemce pan Paštika sice zdůrazňoval, že před minulým zastupitelstvem nic připraveno neměl, ale vzhledem k tomu, že sám tuto diskuzi o nových chatkách vyvolal, určitou představu človek jeho podnikatelských kvalit určitě měl (tím pádem i výrazný náskok před jinými uchazeči). Anebo si myslel, že mu to jednoduše spadne do klína a tak si nic připravovat vlastně nemusí.

 

 

       Celkem překvapivě se kromě předpokládaných matadorů v tomto oboru, pana Paštiky a pana Kutila, objevil třetí zájemce, firma Casearo s.r.o,“Vimperk 2.0“ se sídlem ve Vimperku. Jsou to mladí Vimperáci, se zkušenostmi podnikání i ze zahraničí. Bylo příjemné sledovat, že jako jediní se na Vodník naprosto přirozeně a nezaujatě dívají v celkovém kontextu tohoto prostoru, splňují všechno, o co se snažilo minulé i současné vedení, chtěli by rozvíjet tento areál nejen pro turisty, sportovce, ale i obyčejné Vimperáky s ohledem na kvalitu tamní přírody. Nastudovali si historii faktických diskusí o tomto místě, což svědčí o jejich upřímném a vážném zájmu o rozvoj této lokality. Mají na zřeteli, že tento prostor lze využít nejen ke sportu, ale i k rekreaci. Předpokládají otevřenou komunikaci nejen s Městem, ale se všemi zájmovými skupinami zde působícími. Vyjádřili chuť budovat a podílet se na správě celého horního areálu – což zapadá do konceptu deklarovaného rozvoje současným vedením Města. Nemohu si pomoci, ale vnímám jejich nabídku jako závan čerstvého větru do hutných stojatých vod Vodníku. Vzhledem k časové tísni na vytvoření vize se mi jejich návrh jevil jako svěží, jednoduchý, smysluplný a přehledně zpracovaný.

 

 

       Výzva od Města k potenciálním uchazečům byla dosti nekonkrétní a nespecifikovaná, proto bylo vtipné sledovat dotazy a výtky jednotlivých zastupitelů směrem k zájemcům především k dokonalosti a přesné konkretizaci jejich projektů( dotazy typu – jaký bude plat vašeho zaměstnance, nebo – víte vůbec, kolik stojí baterie do elektrokol a máte na ně peníze? mi připadají v celém kontextu minimálně úsměvné, hlavně pokud se týkaly jen některých uchazečů). Doporučuji si poslechnout zvukový záznam z jednání zastupitelstva k tomuto tématu.

 

 

       Tato výrazná změna Vodníku by určitě zasluhovala delší klidnou diskusi a hlavně bližší specifikaci představ Města, co všechno si od prostoru slibuje. Zájemci jsou vstřícní k jednání a znovu připomínám, jedná se o změnu minimálně na 35 let. Za tu dobu tu možná mnozí z nás nebudou, ale areál snad ano. Není určen žádný postup, pravidla ani způsob vybírání možného zhotovitele chatek, očekávala bych tedy nějakou další diskusi se zájemci a to i veřejnou. Třeba i jednoduché veřejné hlasování o nabízených projektech, které jsme při podobných akcích už vyzkoušeli. Nejde totiž jen o dovolenkový rezort uprostřed městského sportovního areálu, jde o ovlivnění prostoru nás všech.

 

 

       Všechny návrhy mají svou kvalitu, ať už chatky severského typu, roubenky, nebo moderní energeticky úsporné přízemní domky. Z mého pohledu ale jen jeden návrh vidí lokalitu jako celek, ne jen množství lůžek možných umístit do jedné chatky a tím zvýšení výnosu pro majitele. Bude zajímavé sledovat, jestli nový mladý tým bude mít šanci regulérně bojovat o svou příležitost, nebo už má hra dávno určeného vítěze a vyhraje politika nad rozumem. Celý způsob vypsání záměru, diskuse o něm, nejasná pravidla finálního výběru, budí dojem už předem dohodnutého vítěze.

 

 

       Držím palce výběrové komisi i zastupitelům v dalším rozhodování. A v konečném důsledku i všem, kdo na Vodník rád chodí.

 

 

MVDr. Šárka Janásková

 

 


 

{jcomments off}