tenis

Vimperk přivítal stolní tenisty z celého kraje i Rakouska

 

Vimperk přivítal stolní tenisty z celého kraje i Rakouska

 

 

       Od soboty 31. července do středy 4. srpna uspořádal oddíl stolního tenisu TJ Šumavan Vimperk druhý ročník letního soustředění pro mládež i dospělé. Pohlednou a vybavenou halu na II. Základní škole Smetanova zaplnilo čtyřicet dva stolních tenistů z celého Jihočeského kraje i sousedního Rakouska. Hráči byli podle výkonnosti rozděleni do dvou skupin – začátečníci a pokročilí. První kategorii začátečníků tvořilo devatenáct dětí ročníku 2006 a mladších. Skupina pokročilých pak čítala třiadvacet hráčů. ,,K mládeži jsme angažovali Míru Martenka. Spolu s ním a Jirkou Hyků jsme dali kemp dohromady. Dříve se soustředění pořádalo v Protivíně. S tím se ale přestalo, a tak jsme si řekli, proč to nezkusit tady ve Vimperku. Dříve tady byla velká základna stolního tenisu. Loni se první ročník vydařil, tak jsme letos uspořádali druhý,“ .

 

       Druhý ročník letního soustředění přiblížil hlavní trenér Vladimír Martenek. ,,Hrajeme ve dvou skupinách – začátečníci a pokročilí. Trénujeme úderovou techniku, pohybovou techniku, herní kombinace a všechno, co je před sezonou potřeba. Někteří hráči mají za sebou dlouhou pauzu, takže jsme ze začátku hráli trochu opatrněji. Postupem času už to bude náročnější. Závěrečný pátý den byl trochu pestřejší, hráči hrál i soutěže a podobně. Děti to mají ještě zpestřené různými pohybovými soutěžemi navíc. Dospělí se rozcvičují individuálně, ale zařazujeme cvičení na rychlost a koordinaci u stolu.

 

 

tenis

       Kromě hlavního trenéra soustředění Vladimíra Martenka jsou hráčům k dispozici i další zkušení hráči. ,,Je tady Jiří Hyka, Ondra Peterka a dlouholetá krajská jednička Michal Vávra,“ představil trenérský tým šéftrenér vimperské mládeže. ,,Kromě rakouských hráčů, kteří tady spí, sem účastnící jezdí každý den. Není to zase tak daleko. Je škoda, že nepřijeli ještě čtyři další hráči z Rakouska, kteří z různých důvodů nemohli dorazit.“

 

 

       Na letním soustředění ve Vimperku se musí dodržet všechna pravidla spojená s pandemií covidu-19. ,,Loni nám vyšlo, že se soustředění obešlo bez covidových restrikcí. Letos se pravidla neustále měnila, ale i tak se podařilo kemp uspořádat. Všechno probíhá dle aktuálních nařízení, účastníci i trenéři se prokázali očkováním, testem nebo potvrzením o prodělané nemoci. Máme tady k dispozici i antigenní testy, kdyby se někdo chtěl otestovat na míst“.

 

 

       Chtěl bych touto cestou poděkovat vedení a personálu Hotelu Terasa, který po celou dobu zajišťoval stravování pro účastníky tohoto soustředění a odvedl opravdu vynikající práci, jak všichni účastníci prohlásili.

 

       Mládežnický stolní tenis má ve Vimperku zelenou. ,,Ve Vimperku máme základnu dvaceti dětí a celkově ve stolním tenise čtyřiatřicet hráčů. Mládež bude nastupovat od letošní sezóny už i v soutěžích, ,ti nejlepší pak v OP dospělých, ,kam jsme přihlásili nově jedno družstvo navíc. Už loni jsme chtěli udělat něco pro děti, bohužel covid to neumožnil. Chtěli bychom ale příští jaro uspořádat dva krajské bodovací turnaje, konkrétně mladšího a nejmladšího žactva. .U nás má na starosti děti hlavně Míra Martenek a Jirka Hyka, kterým pomáhají s tréninky ještě dva další hráči.,“

 

       ,,Podle našeho názoru musí být v oddíle hlavně dobří trenéři. Když jsou dobří trenéři, tak to děti zaujme. Nás moc mile překvapilo, že všechny děti, které chodily před koronavirovou pauzou, se nám zase vrátily. To nemluvím jen o stolním tenise, ale i ostatních sportech, které Šumavan zastřešuje. Je to hlavně o práci celého kolektivu.“ ,,Pauza na dětech byla znát. Někdo sice mohl trénovat doma, ale nikdy to nenahradí práci trenérů. Doufáme, že už proočkovanost bude dostatečně veliká a začne normální život. Bez toho to nejde.“

 

       Sezona krajského přeboru mužů, kde nastupuje také vimperský Šumavan, startuje na konci září. A klub se chce pohybovat na předních místech. „Chtěli bychom být na čelních místech. Loni, když začala sezona, tak jsme všechny zápasy vyhráli. Pak bohužel přišla stopka“ .

 

       Na závěr bych chtěl poděkovat výboru JčKSST za podporu.v mládežnickém stolním tenisu, Městu Vimperk za trvalou podporu sportu ve městě, Jihočeskému kraji za příspěvek na tuto akci i dotační podporu sportu a Národní sportovní agentuře za program „Můj klub“, který pomáhá financovat hlavně trenérské a materiální zajištění mládeže .

 

Libor Kudláč – předseda TJ 

 

logo

 

 


{jcomments off}