Slavnost obce a české státnosti ve Čkyni

 

Slavnost obce a české státnosti ve Čkyni

 

 

 

       V sobotu 23. října 2021 přišli občané na náměstí ve Čkyni ke slavnosti na počest znovu-udělení čestného občanství obce Čkyně prezidentu T. G. Masarykovi, znovu-odhalení jezdecké sochy T. G. Masaryka na Památníku padlým a 100. výročí od vzniku jednoty Československé obce legionářské ve Čkyni.

 

 

       V doprovodu místního dětského pěveckého sboru, hasičských sborů s vlajkami ze Čkyně a Horosedel a s legionářskou vlajkou bylo starostou obce Stanislavem Chvalem slavnostně vyhlášeno, že: Zastupitelstvo obce uděluje nejvyšší osobní vyznamenání Čestný občan obce Čkyně Tomáši Garrigue Masarykovi in memoriam. Ocenění bylo uděleno dle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, který vyžaduje souhlas dědiců oceněného. Tento souhlas poskytla Charlotta Kotíková, která má české občanství a žije v USA. Paní Kotíková měla osobně přijet a přebrat si Pamětní list. Svou účast omluvila a zaslala zdravici, kterou účastníkům přečetla zastupitelka obce Václava Komínová. Pravnučka T.G.M. mimo jiné uvedla: “Pár slov o mém obdivu za Vaši iniciativu. V dobách politické krize, kterou Česká republika právě prochází je krásně vidět, ze Česká státnost stále něco znamená. Často se zapomíná, že nebyla nabyta jen tak náhodou. Lidé za ni bojovali a mnozí pro ni zemřeli. Že tento fakt byl dlouho potlačován, neznamená, že neexistoval.”

 

 

       Iniciátor slavnosti a navrhovatel čestného občanství Petr Martan ve slavnostním projevu uvedl: “Z vůle našich občanů a tehdejších spolků legionářů, sokolů a hasičů ve Čkyni byl postaven tento památník s Masarykovou jezdeckou sochou v průčelí; Obecní zastupitelstvo r. 1937 jmenovalo T. G. Masaryka čestným občanem. Potom přišla německá nadvláda a zbavila nás české identity a národních symbolů. Čestné občanství T.G.M. bylo potupně odňato a jezdecká socha byla úředně zničena. Proto jsme se dnes sešli, abychom prohlásili, že prezident Tomáš Garrigue Masaryk je znovu čestným občanem obce Čkyně a že jeho socha zde bude opět symbolizovat náš život ve svobodné a samostatné České republice a že tak zůstane navždy”.

 

 

        Jezdecká socha T.G.M. v kopii, jaká zde dříve bývala, byla odhalena starostou obce Stanislavem Chvalem a představitelem legionářů Vojtěchem Plesníkem. Sochu vytvořil sochař-restaurátor Lukáš Černý spolu s Lucií Růžičkovou, která se podílela na přípravě a koordinaci projektu. Bylo podpořeno z rozpočtu Jihočeského kraje částkou 100 000 Kč z celkového rozpočtu 180 000 Kč. Zbytek zaplatila Obec Čkyně.

 

 

100 let od vzniku jednoty Československé obce legionářské ve Čkyni (ČsOL)

 

       Slavnosti ve Čkyni se zúčastnili také uniformovaní veteráni a členové ČsOL. S projevem vystoupil Vojtěch Plesník, který je předseda Sdružení válečných veteránů Jihočeského kraje a předseda jednoty ČsOL Vimperk. Ve svém projevu také uvedl: “Místní legionáři, po návratu do vlasti, založili v roce 1920 se 42 členy Svaz československých legionářů ve Čkyni. Po ustavujícím sjezdu v Praze r. 1921 byl v tomto roce svaz přejmenován na ČsOL-Jednotu ve Čkyni, která měla 36 členů. Činnost ČsOL byla nesmírně pestrá a její výsledky jsou hmatatelné dodnes, jako je tomu v případě pomníků padlým a pamětních desek.”

 

Petr Martan
Autor foto: Pavel Pechoušek

   {gallery}Jitka/rok2021/rijen/slavnost{/gallery}

 


{jcomments off}