Ve Volarech odhalen nový pomník

Tří metrový monument z dílny sochaře Václava Fialy byl na Den válečných veteránů, tedy 11. listopadu 2021 v 11 hodin, slavnostně odhalen v parčíku nedaleko vlakového nádraží  v Tolarově ulici ve Volarech. Pomník v této lokalitě kdysi stával, ale v dobách minulého režimu byl odstraněn. 

 

Volary novým pomníkem vzdávají hold všem obětem zla a násilí. Na pomníku nejsou žádná jména, ale je zde umístěn QR kód po jehož načtení se objeví jména padlých a informace o historii města Volary.  Slavnostího aktu se mimo vedení města Volary zúčastnil také senátor Ing. Tomáš Jirsa. Pomníku požehnal volarský farář římsko – katolické farnosti Karel Falář. Přítomni byli také žáci volarské Základní školy včetně učitelského sboru, místní i přespolní obyvatelé, několik pamětníků událostní druhé světové války a také zástupce ředitele okresního úřadu z německého Freyungu, který ke shromáždění promluvil. 

 

Pomník byl pořízen z prostředků města Volary. Do jeho útrob byla po slavnostním aktu vložena schránka s poselstvím pro budoucí generace. 

 

 

Fotografie ze slavnostního aktu:

{gallery}volary/2021/11_11_pomnik{/gallery} 

 

(ir)