Přívětivý úřad 2021

 

Městský úřad Vimperk uspěl v soutěži Ministerstva vnitra České republiky Přívětivý úřad 2021

 

 

       Významného ocenění se dostalo v minulém týdnu Městskému úřadu Vimperk, který se ve velké konkurenci magistrátů a okresních měst neztratil a umístil se na krásném třetím místě v rámci Jihočeského kraje v soutěži Přívětivý úřad, pořádané Ministerstvem vnitra České republiky.privetivy urad3

 

 

       Slavnostní předávání cen se uskutečnilo 8. listopadu 2021 v Arcibiskupském paláci v Olomouci. Cenu Ministerstva vnitra převzali z rukou náměstka ministra vnitra Petra Vokáče starostka města Jaroslava Martanová a tajemník městského úřadu Jan Tůma.

 

 

       Od roku 2016 Ministerstvo vnitra pořádá soutěž Přívětivý úřad, jejímž cílem je mapovat a hodnotit stav přívětivosti úřadů vůči občanům. Sledují se taková kritéria, jako počet úředních hodin, elektronizace agend, zavádění online nástrojů (objednávkový systém, sledování obslužnosti přepážek, webové formuláře a žádosti) a mobilních aplikací, možnost platit správní poplatky platební kartou, komunikace s občany a další. Vše za cílem efektivnější a modernější veřejné správy, která občanům nabídne kvalitní veřejné služby.

 

 

       Šestého ročníku soutěže Přívětivý úřad v kategorii obcí s rozšířenou působností se zúčastnilo 132 měst. Město Vimperk skončilo na třetím místě za prvním Táborem a druhým Českým Krumlovem, kteří se na prvních příčkách drží již několik let. Vimperku se tak v letošním roce podařilo přeskočit města jako České Budějovice, Jindřichův Hradec nebo Dačice.

 

 

       Soutěž je postavena na komplexním přístupu úřadů v oblasti kvality při poskytování služeb klientům. Přes sedmdesát kritérií hodnotí přístupnost a otevřenost úřadu, komunikaci s klienty, digitalizaci služeb, zapojování veřejnosti do věcí veřejných, kroky ke zvýšení udržitelnosti a v neposlední řadě také opatření přijatá během pandemie covidu-19. „V nedávném období se nám podařilo zavést a zprovoznit například nové webové stránky, aplikaci Mobilní rozhlas, facebookový a instagramový profil, rezervační a vyvolávací systém, rozšířit možnosti plateb platební kartou na úřadě, službu Taxík Maxík, potravinovou banku, strategický plán včetně akčního plánu, participativní rozpočet a mnoho dalšího,“ vypočítává tajemník městského úřadu Jan Tůma důvody, proč se město umístilo v letošním roce tak vysoko.

 

 

       Vítězové obdrželi trofeje, dárkové předměty a především nálepku Přívětivý úřad, kterou si mohou vylepit na dveře úřadu a ukázat tak občanům, že jejich úřad je certifikován jako přívětivý, a tím i kvalitní. „Je to pro náš úřad významné vyznamenání a současně i závazek do budoucna. Velkou zásluhu na tomto ocenění má především pan tajemník a všichni úředníci, kterým náleží ze strany samosprávy velké poděkování,“ uzavírá starostka města, Jaroslava Martanová.

 

 

Bližší informace o soutěži naleznete na: https://www.mvcr.cz/clanek/privetivy-urad-obci-iii-typu-2021.aspx

 

 

Bc. Lenka Pechoušková
Referent odboru školství, kultury a cestovního ruchu
Město Vimperk 

{gallery}Jitka/rok2021/listopad/urad{/gallery}

 


{jcomments off}