První odběrové centrum krevní plazmy

Ve Strakonicích vyrostlo první odběrové centrum krevní plazmy.

Podpořili ho i starosta Hrdlička a senátor Fiala.

 

 

       Lidé ze Strakonic a okolí mají jedinečnou příležitost pomáhat druhým krevní plazmou. Na Velkém náměstí 55 v budově České spořitelny vzniklo nové centrum krevní plazmy společnosti Cara Plasma. Slavnostní otevření a přestřihávání pásky se uskutečnilo ve čtvrtek 25. listopadu za účasti starosty města Břetislava Hrdličky, senátora a ředitele Nemocnice Strakonice Tomáše Fialy, ředitele Úřadu oblastního spolku Českého červeného kříže Ladislava Havla, jednatele společnosti Cara Plasma Romana Jakoubka a generálního ředitele Plasma Service Europe Franka Velteho.

 cara

       „Jsem rád, že bude ve Strakonicích nové centrum na odebírání krevní plazmy, což je určitě záslužný čin a darování jednoznačně podporuji. Zároveň mám radost, že se některé léky z plazmy dostanou i k pacientům v České republice,” uvedl starosta města Strakonice Břetislav Hrdlička.

 

       Při otevření pobočky bylo možné projít si zázemí centra a dozvědět se, jak funguje celý proces odebírání krevní plazmy, takzvaná plazmaferéza. „Plazmaferéza je šetrný proces odebírání krevní plazmy pomocí přístroje, tzv. separátoru. Odebranou krev díky němu lze rozdělit na jednotlivé složky. Z krve se tak odebírá pouze plazma a ostatní složky se dárci vrátí do těla. Objem odebrané plazmy závisí na hmotnosti, výšce a pohlaví dárce. Obvykle se pohybuje mezi 650 – 880 ml,” vysvětluje ve stručnosti proces odběru krevní plazmy vedoucí lékař odběrových center Cara Plasma Martin Toman.

 

       Darování plazmy je stejně důležité jako darování krve – zachraňuje životy. „Krevní plazma je ve farmaceutickém průmyslu nenahraditelná. Darování plazmy tak umožňuje léčbu pacientů s poruchami srážlivosti krve, sníženou imunitou, po akutních úrazech, popáleninách nebo s onkologickými onemocněními. Léky z plazmy jsou pro některé pacienty životně důležité, i proto je darování plazmy nesmírně důležité,” komentuje dárcovství plazmy ředitel společnosti Cara Plasma Roman Jakoubek.

 

       „Naše poselství je zdvojnásobit objem odebrané plazmy na evropském trhu. V tuto chvíli máme zhruba 40 plasma center rozmístěných po Německu, Maďarsku a České republice. Situace v Evropské unii ale není jednoduchá, protože donátorství plazmy je v Evropě umožněno pouze ve čtyřech státech, proto je pro nás otevření každé další pobočky velmi důležitým krokem,” uvedl na slavnostním otevření generální ředitel Plasma Service Europe Frank Velte.

 

       V novém centru ve Strakonicích čeká na dárce příjemné prostředí, profesionální zdravotní péče a technologicky vyspělé zázemí. Kromě dobrého pocitu čeká na dárce i finanční odměna ve výši 1400 korun za dva odběry, darovat je v České republice možné jednou za 14 dní. To ale není zdaleka všechno. Pro pravidelné dárce jsou v průběhu roku připravené nejrůznější soutěže o hodnotné dárky a ceny v rámci věrnostního programu. Další výhodou dárcovství v centrech Cara Plasma je také základní lékařské vyšetření před každým darováním, které dárcům zdarma poskytuje přehled o jejich zdravotním stavu. Po odběru má každý dárce nárok na teplý nápoj a drobné občerstvení. Další odběrové centrum společnosti Cara Plasma je od léta otevřeno i v Českých Budějovicích na Pražské třídě. V průběhu příštího roku plánuje společnost otevřít dalších 8 poboček po celé České republice.

 

       Objednat se na odběr je možné s předstihem na webových stránkách www.caraplasma.cz. Nové odběrové centrum ve Strakonicích sídlí na adrese Velké náměstí 55 v budově České spořitelny.  

 

Pavel Orálek 

{gallery}Jitka/rok2021/listopad/plasma{/gallery} 

 

 


{jcomments off}