Dárci plazmy mohou získat vyznamenání

saana

Dárci plazmy mohou získat vyznamenání Českého červeného kříže

 

 

       Česká síť dárcovských center sanaplasma přichází s novinkou pro své dárce. Připojila se k možnosti bezplatného dárcovství, kterou nabízí ve všech svých 11 centrech. Benefitem pro všechny dárce, kteří se rozhodnou jít touto cestou, je možnost požádat o zařazení do evidence bezpříspěvkových dárců krve a jejích složek a získat tak ocenění Českého červeného kříže.

 

       “Naši dárci mají nyní nově možnost získat ocenění dárců krve a jejích složek udělované Českým červeným křížem. Pokud zvolí bezpříspěvkové darování, získají od nás potvrzení, na základě kterého budou evidováni v databázi bezpříspěvkových dárců,” vysvětluje Jan Štěpánek, ředitel české sítě dárcovských center plazmy sanaplasma, která patří do globální značky BioLife – lídra v oboru odběru vysoce kvalitní plazmy.

 

       Dobrovolní bezplatní dárci krve jsou ti, kteří dávají krev, plazmu nebo další součásti krve, aniž za to dostali odměnu ve formě plaketapeněz nebo něčeho jiného, co může být považováno za ekvivalent peněz. Příležitost pomoci těžce nemocným je přitom motivací pro naprostou většinu dárců krevní plazmy. Ukázal to rozsáhlý průzkum společnosti sanaplasma mezi 3 500 dárci krevní plazmy.

 

       “Věříme, že uděláme radost všem, kteří chtějí získat Plaketu Českého červeného kříže Dar krve – dar života, nejvyšší ocenění pro bezpříspěvkové dárce. Tuto plaketu mohou dárci získat za 250 darování. Velmi si vážíme těch, kteří jsou ochotni nezištně pomáhat druhým a jsme rádi, že mohou získat takto významné ocenění,” dodává Jan Štěpánek.

 

       Bezpříspěvkoví dárci mohou také získat řadu dalších výhod. Například nárok na poskytnutí pracovního volna s náhradou mzdy a zároveň mohou uplatňovat slevu na dani ve výši až 3 000 Kč za jeden odběr. Možnost zapojení do tohoto programu a žádat doklad – potvrzení o bezpříspěvkovém darování, je možné od 1.7.2022. V případě zájmu již existujícího bezpříspěvkového dárce budou akceptovány i všechny předešlé bezpříspěvkové odběry od ledna 2022.

 

       Plazma, která se terapeuticky používá již více než 100 let, může být přeměněna na život zachraňující a život udržující terapie pro lidi se vzácnými a složitými chronickými onemocněními. Často jde o pacienty s celoživotním onemocněním, kteří nemají jiné alternativní možnosti léčby. “Plazmu nelze vyrobit. Lze ji pouze darovat, proto jsou odběry plazmy od dárců klíčové pro záchranu životů a zlepšení kvality života těchto pacientů,” dodává Jan Štěpánek.

 

Natálie Lorencová

san-22-099gi bezprispevkove darcovstvi 600x300

sanaplasma-usti-nad-labem-3485

 

 


{jcomments off}