Aktivity pro ukrajinské děti

kriz

 

Na prázdninové pobyty pro ukrajinské děti navázaly i „víkendovky“

 

 

      „Dnes večer jsme opět slyšeli příběhy lidí, co mohli utéci z těch měst, zasažených válkou a jejichž domovy již dávno srovnali se zemí, jsou moc moc vděčni za možnost být zde. Kolikrát jsem chtěl plakat, když jsem slyšel od těch malých děti, co zažily tam… To dítě by v životě nemělo nikdy potkat takové násilí, tolik zla…“

 

      Díky podpoře Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce jsme v letošním roce mohli připravit pobytové tábory i víkendové akce pro děti přímo z oblastí Ukrajiny zasažených válečným konfliktem. Naším cílem bylo umožnit dětem odpočinek od náročné reality jejich životů, od stresujících vzpomínek, v některých případech i únik z městských ubytoven do přírody.

 

      Dva tábory proběhly o prázdninách v malebném prostředí údolí řeky Blanice, víkendovky pak v podhůří Šumavy. Program jsme připravili ve spolupráci s Církví bratrskou z Husince, děti čekaly různé letní aktivity a zážitky – výlety na rozhlednu i pěvecký koncert, grilování i hry. Zářijový Světový den první pomoci jsme si připomněli stylově, a to výukou první pomoci. S dětmi jsme se naučili, jaké číslo volat v případě nouze v ČR, jaké číslo je mezinárodní, a postupy první pomoci. Všechny děti se aktivně zapojily, a při závěrečném kvizu si právem zasloužily odměny v podobě pexes či bloků v ukrajinském jazyce.

 

Text: Zuzana Pelikánová
Foto: Lena Rybakova

{gallery}Jitka/rok2022/listopad/pomoc{/gallery}  

 


{jcomments off}