horská služba - logo

Horská služba pátrala po podnapilém vodákovi

Šestadvacetiletého vodáka, který se ztratil v nepřístupném a nebezpečném prostoru rašeliniště na horním toku Vltavy, hledali v sobotu 11. května večer záchranáři Horské služby i členové Policie ČR.

 

Skupina vodáků se vydala od Soumarského mostu směrem k Lipnu odpoledne. Poté, co jeden z nich údajně zavinil třikrát během krátkého úseku převrácení lodi, vysadili jej ostatní na břeh. Pak pokračovali v cestě a na kamaráda čekali u mostu na Pěknou. „Když se nedočkali, naložili lodě a odjeli zpět do kempu na Soumarském mostu. Mladík ale nedorazil a tak kolem sedmé večer zavolali na policii. PČR vzápětí kontaktovala nás a my jsme v součinnosti s nimi zahájili pátrací akci,“ uvedl Vladimír Čeřovský, zasahující člen Horské služby Šumava.

 

Pátrání bylo ovšem komplikované, protože parta vodáků byla prý v podnapilém stavu a tak jen stěží dokázala předat přesné informace. Po nějaké době se však záchranáři dozvěděli, že mladíka kamarádi vysadili na břeh kousek za soutokem Teplé a Studené Vltavy. „To je místo, zvané Vltavský luh, terén, do kterého bych se neodvážil za světla ani já. V podstatě celé je tvoří rašeliniště, do kterého je skutečné snadné zapadnout. Kdyby kamaráda vysadili na opačném břehu, mohl dojít na silnici, ale v tomto případě byl opravdu v ohrožení,“ popsal situaci Vladimír Čeřovský. Když pak dostal policejní psovod přesnější údaje, našli záchranáři ztraceného vodáka asi ve čtvrt na devět. Byl už po pás zabořený v rašelině, podchlazený a vyčerpaný. Policisté mu dokonce i po čtyřech hodinách od vysazení z lodě naměřili přes dvě promile alkoholu v krvi. Záchranný tým tedy mladíka vyprostil a člen HS jej v terénním automobilu odvezl k ostatním na Soumarský most. „Alkohol skutečně na vodu nepatří. Vltava je po neustálých deštích nad normálním stavem a silněji proudí. Pokud vodáci vyjedou podnapilí, může se jim přihodit vážnější nehoda. Kromě toho se domnívám, že pokud bychom mládence nenašli, v jeho stavu a v současném počasí na Šumavě by do rána nemusel vydržet,“ důrazně varoval vodní turisty Michal Janďura, náčelník horské služby Šumava.

 

(tisková zpráva HSČR)