Pokus o sebevraždu odnesla nabouraná svodidla

Informační servis městské policie

Strážníci městské policie řešili v uplynulých dvanácti květnových dnech hned několik přestupků proti veřejnému pořádku i případ muže, který chtěl údajně spáchat sebevraždu.

 

 Neposedná „omladina“ – stálá služba zaznamenala při kontrole kamerového systému, jak dvě děvčata malují na zeď tribuny u dolního fotbalového hřiště. Po příjezdu hlídky dívky nezapíraly, ukázaly místo které ‘vyzdobily’ nápisy a obrázky. Přivolaný správce zařízení uvedl že způsobená škoda je minimální a zeď je před opravou. Strážníci vyřešili tento přestupek domluvou.

 

Chtěli stavět bunkr ale vybrali si špatné místo. Díky městskému dohlížecímu kamerovému systému zjistila stálá služba MP dva chlapce, kteří něco odnášeli pod vzrostlé stromy ve stráni poblíž Horního náměstí. Na místo vyslaná hlídka zde zastihla dva chlapce – jeden z nich utekl, druhý přiznal, že si chtěli postavit bunkr. Strážníci mladíka naložili do auta a odvezli domů a předali otci. Ten přislíbil, že místo na veřejném prostranství uvede do původního stavu a svůj slib dodržel.

 

Z nudy ničili majetek – krátce před jedenáctou hodinou večer 3. května přijali strážníci oznámení o nevhodném chování dvou mladíků na ulici Sokolovská. Podle telefonátu měli pouštět kontejnery na odpad po ulici, rozkopávat popelnice a skákat po autech. Oznamovatel uvedl i jejich popis, takže hlídka je dostihla nedaleko, v ulici Kasárenská. Po chvíli zapírání se oba přiznali ke svému chování, které mimo jiné zahrnovalo i vyvrácení dopravní značky. Za dohledu strážníků mladíci po sobě ulici uklidili – značku se ale na místo vrátit hned nepodařilo. Přestupek byl předán ke správnímu řízení.

 

Napadení psem – v ranních hodinách v neděli 5. května bylo na služebnu MP oznámeno, že po Italské ulici pobíhá vlčák, který napadl jiného psa. Strážníci po příjezdu na místo žádného psa už nenašli, ale o půl hodiny později, díky stejnému oznamovateli, se jim to podařilo. Vlčáka odchytli a odvezli do záchytných kotců. O několik hodin později na služebnu přišla majitelka druhého, napadeného psa – jorkšíra. Toho museli, potrhaného vlčákem, odvézt ošetřit k veterináři do Budějovic.

Vlčáka který útočil, si o den později vyzvedl zaměstnanec sběrných surovin, který uvedl že pes je majetkem firmy, u níž pracuje. Ta zřejmě bude muset zaplatit fakturu za veterinární ošetření napadeného jorkšíra a případ bude řešen ve správním řízení.

 

Asistence hasičům – ve čtvrtek 9. května   bylo na linku 156 nahlášeno  omezení dopravy z důvodu  stromu přes vozovku. Spadlý strom o šíři zhruba 30 cm u lomu na Krumlovské ulici blokoval celou komunikaci, hlídka po příjezdu na místo  povolala hasiče, kteří jej rozřezali a odstranili. Strážníci asistovali při regulaci dopravy v místě zásahu.

 

Na žádost kriminální policie prověřili strážníci prostor, v němž se měly pohybovat podezřelé sledované osoby.  Tyto skutečně MP  spatřila a v součinnosti s kriminální službou oznámila, následně pak provedla asistenci jako nezúčastněná osoba při prohlídce nebytových prostor v Nádražní ulici a zajištění zde nalezených věcí. 

 

Pozvánkou pro zloděje  byly otevřené dveře prodejny v České ulici. Po ohlášení na místo vyjela hlídka MP která zjistila, že ve volně přístupné prodejně se nikdo  nenachází. Podařilo se jí zkontaktovat majitele, který  přijel, prodejnu převzal, zkontroloval a uzamkl. Odcizení věcí z prodejny nebylo zjištěno.

 

Plánovanou sebevraždu odnesla naštěstí jen nabouraná svodidla a auto – v neděli 12. května  ohlásil strážník MP svým kolegům, že se v prostoru Malého náměstí v Prachaticích pohybuje vůz který  se téměř srazil s jeho autem. Vozidlo se pohybovalo zmateně a  chování řidiče nasvědčovalo  tomu, že  byl pod vlivem omamných látek nebo alkoholu.

Strážníci v tu dobu  zabezpečovali prodejnu na České ulici, proto byl případ předán Policii ČR. Strážník který případ nahlásil, podezřelé vozidlo dále sledoval až na ul. Národní, kde zastavilo. V tu chvíli bylo také pod dohledem kamerového systému a na místo se urychleně přesunula i hlídka MP, která ukončila předchozí  výjezd.

 

Podezřelý vůz  stál v pravém pruhu vozovky s nabouraným pravým blatníkem. Řidič byl mimo vozidlo spolu se strážníkem, který jeho případ oznamoval. Hlídka městské policie posadila vrávorajícího muže do služebního vozu, kde při kotrole totožnosti vyslechla i překvapivé vysvětlení  jeho chování.

Muž uvedl že nic nepil, ale že  krátce po poledni  odjel směrem k Blanici, kde spolykal kolem padesáti tablet, protože si chtěl vzít život. Po nich usnul, ale po několika hodinách se probral a chtěl odjet zpět do místa bydliště.  Při této cestě prý naboural do svodidel na  kruhové křižovatce v Pivovarské ulici.

Na místo byla přivolána záchranná služba, která muže převzala k ošetření a převezla ho do nemocnice. Strážníci dále zajistili místo nehody  do příjezdu dopravní policie a  regulaci plynulosti dopravy. Kontaktovali manželku muže  z bouraného vozidla, aby vůz zajistila a pomohli jej  odstavit na parkoviště před dům.

 

-red, mp-