dtestnavasistrane

Krach cestovní kanceláře

NEHÁZEJTE PENÍZE DO KOŠE – tentokrát v našem seriálu, v němž je www.sumava.eu a dTest na vaší straně, nepůjde ani o potraviny, ani o oblečení, ani o kosmetiku. Dnes se věnujeme  tomu, co dělat, když vámi vybraná cestovní kancelář, u které jste zaplatili dovolenou zkrachuje. Nebo v horším případě zkrachuje, až když vás dopraví na místo pobytu. Jaká má v takové situaci klient práva? Na co si dávat pozor a co prověřit před tím, než cetovní kanceláři svěříme své peníze i naděje na krásnou dovolenou?

Ještě plánujete příjemnou dovolenou, vlatně  skoro balíte a už už míříte do CK? Pak byste rozhodně měli číst následující řádky.

dTest:

Práva klientů při krachu cestovní kanceláře

Každoročně se setkáváme s případy, kdy někteří cestující zůstávají odříznuti od svých domovů vlivem krachu cestovní kanceláře. Ostatní následně odjíždějí na dovolenou plni obav, aby totéž nepotkalo i je. dTest shrnuje základní rady, na co si dávat pozor.

Základní poučkou je zkontrolovat, zda je kancelář pojištěna proti úpadku, což je povinna na vyžádání zákazníka prokázat. Tuto informaci lze též ověřit na stránkách Ministerstva pro místní rozvoj, kde je uveden seznam pojišťoven, které poskytují pojištění proti úpadku cestovních kanceláří. „Podle dostupných údajů například cestovní kanceláři Solymar, kterou nyní patrně postihl úpadek, toto pojištění v červenci vypršelo,“ uvádí vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený a dodává: „S takovou kanceláří bychom vůbec nedoporučili odjet.“

 

V případě, že zákazníky tato nepříjemná událost potká, měli by vědět, na co vše mají nárok.

„Cestující může požadovat

zajištění dopravy zpět do České republiky, vrácení zaplacené zálohy či ceny zájezdu, pokud se neuskutečnil, případně zaplacení rozdílu mezi tím, co za zájezd zaplatil a co mu bylo poskytnuto,“ vypočítává Lukáš Zelený.

 

Spotřebitelé by měli uplatnit svá práva u příslušné pojišťovny podle pokynů, které obdrželi spolu s cestovní smlouvou.

A co když pojišťovna nechce platit?

Pokud pojišťovna nechce plnit s odůvodněním, že cestovní kancelář byla podpojištěna, nezbývá než se obrátit na soud. „V současné době je schvalována novela zákona o cestovním ruchu, ve které je výslovně zajištěno, že spotřebitel obdrží od pojišťovny veškeré zaplacené finanční prostředky,“ dodává Lukáš Zelený. Postavení zákazníků se tak v budoucnu výrazně zlepší.

 

I za současného právního stavu by spotřebitel měl obdržet celou, nikoliv zkrácenou částku. Příslušný soud by měl při rozhodování přihlížet k evropským požadavkům na ochranu spotřebitele. Dalšími, byť velmi výjimečnými kroky, které mohou následovat po případném neúspěšném soudním jednání, je možnost podání žaloby na stát o náhradu škody z důvodu, že Česká republika nezajistila spotřebitelům potřebnou úroveň ochrany. Kromě toho se lze kdykoliv zdarma obrátit na Evropskou komisi se stížností pro neplnění povinností, které České republice vyplývají z jejího členství v EU.

——————————————————————————————————————————

Svět podle cestovek – smluvní podmínky + pasti a pastičky v nich obsažené

Smluvními podmínkami sedmi velkých cestovních kanceláří se dTest probíral a pátral v nich… Na co narazil? Jaká jsou rizika a co obzvláště doporučuje?A na závěr trocha úsměvu – co asi jinde než ve smlouvách CK nenajdete.

Pamatujte
… Při uzavírání smlouvy s cestovní kanceláří dbejte na to, aby všechny její důležité závazky byly začleněny do cestovní smlouvy. Nikdy se nespoléhejte na to, co vám prodejce slíbí ústně.
 
… Cestovní kancelář je odpovědná za to, že zájezd bude odpovídat uzavřené cestovní smlouvě bez ohledu na to, zda závazky plynoucí z této smlouvy má plnit ona sama nebo jiný smluvený dodavatel.
 
… Nejste-li se zájezdem spokojeni, vždy se přímo obracejte na cestovní kancelář, se kterou máte podepsanou cestovní smlouvu. Pokud je uzavření cestovní smlouvy zprostředkováno jinou cestovní kanceláří či agenturou, je možné právo uplatňovat i zde.
 
… Právo je potřeba uplatnit takzvaně bez zbytečného odkladu, nejpozději do tří měsíců od skončení zájezdu. Pokud se zájezd nekonal, máte rovněž lhůtu tří měsíců, a to ode dne, kdy měl být zájezd ukončen.
 
… Plynutí lhůty pro uplatnění práva hlídejte, protože jejím uplynutím právo zaniká.
 
… Pokud vás na zájezdu nečekalo to, co podle nabídky v katalogu a cestovní smlouvy čekat mělo, máte nárok na poskytnutí slevy z ceny zájezdu.
 
… Sleva se odvíjí od toho, co všechno neodpovídalo nabídce. Veškeré vytýkané nedostatky je potřeba doložit či prokázat (fotografie, videozáběry, svědectví např. dalších účastníků). Je dobré upozornit delegáta či průvodce, pokud je taková osoba na zájezdu přítomna, na to, že situace je odlišná od uzavřené smlouvy a požadovat nápravu, nebo alespoň žádat vystavení písemného dokladu.
 
… Otázkou je, na jak velkou slevu budete mít nárok. Vodítkem může být Frankfurtská tabulka slev – sazebník s různými druhy nedostatků, které mohou klienta na zájezdu postihnout, a k nim je uveden způsob výpočtu náhrady. Frankfurtská tabulka slev je nezávazným dokumentem, je však používána u soudů v řadě vyspělých zemí.
 
… Neuspějete-li u cestovní kanceláře s reklamací, můžete se svého práva domáhat u soudu, případně využít mimosoudní řešení spotřebitelských sporů.

 

Pasti přímo ďábelské

  • Storno poplatky ve výši 100 % z ceny zájezdu při odstoupení dokonce až 9 dní před zahájením zájezdu (Alexandria).
     
  • Vysoké storno poplatky obecně. V kombinaci s nemožností zájezd převést na dalšího účastníka méně jak 30 (FIRO-tour) či 10 dní (EXIM Tours) před jeho zahájením jsou pro neinformovaného spotřebitele opravdu ďábelskou pastí.
     
  • Paušální poplatek 1000 Kč za změnu každého účastníka zájezdu (EXIM Tours).
     
  • Zprošťování se odpovědnosti za služby vyplývající ze smlouvy za účelem „usnadnění“ následných reklamací.
     
  • Častá jednostrannost smluvních podmínek; mnohdy jde o kopie pasáží z občanského zákoníku ochuzené o zmínky o právech spotřebitele.

 

A něco k pousmání na závěr – co také v cestovních podmínkách najdete:

 

Ve většině ubytovacích zařízení není v koupelnách mýdlo.
 

Většina pláží je veřejná a přístupná i místnímu, pro naše představy často hlučnému obyvatelstvu.
 

Úroveň a rychlost služeb poskytovaných personálem hotelů a ostatních ubytovacích zařízení odpovídá místním zvyklostem a mentalitě obyvatelstva. Proto je nutné počítat mnohdy s menší zkušeností a určitou ležérností, ale na druhou stranu často s velmi přátelským a milým přístupem.
 

K exotickým zemím patří i všudypřítomný hmyz. Přes intenzivní snahy hoteliérů a místních úřadů se může v určitých obdobích hmyz vyskytovat i v prostorách hotelu. Nedoporučuje se ponechávat v pokoji volně ležet potraviny.
 

Z přepravy však mohou být vyloučeni i zákazníci, kteří ruší veřejný pořádek (slovně napadají jinou osobu, nebo se vulgárně a hrubě vyjadřují, dělají schválnosti, atd.)
 

Vezměte, prosím, také na vědomí, že úroveň a rychlost služeb poskytovaných ve vašem ubytovacím zařízení odpovídá zvyklostem a mentalitě obyvatelstva dané země.
 

Přeprava dětských kočárků: v souladu s Přepravními podmínkami musí být přepravovaný kočárek v obalu. Obaly na kočárky se prodávají a jejich cena je rozhodně oproti ceně kočárku zanedbatelná.
 

Při jakékoli probíhající komunikaci mezi zákazníkem a pracovníky CK je nezbytné oboustranné dodržovaní nejen etických norem, ale i odpovídajících zákonů. Musí být vyloučeny jakékoli projevy neslučující se s právem na ochranu osobnosti (zejména § 11 občanského zákoníku) i ustanovením zákona o přestupcích (zejména § 49). Konkrétně naprosto nepřípustné jsou projevy dotýkající se občanské cti, lidské důstojnosti, soukromí, osobního jména atd. Zcela vyloučen je rovněž jakýkoli posměch, urážka na cti, vyhrůžky újmy na zdraví, či jiné hrubé jednání odporující zmíněným právním předpisům. V případě, že dojde k výskytu těchto nežádoucích projevů, CK i zákazník mohou bez dalšího veškerou vzájemnou komunikaci ukončit. Výše popsané jednáni je považováno za podstatné porušeni cestovní smlouvy.

 

————————————————————————————————————————————————————–

 

 

 

Šťastné cestování ve druhé polovině prázdnin a  příjemnou zábavu s domorodci

(ať už jedete kamkoli a jsou možná i drobet hluční)

 

přeje redakce www.sumava.eu

– red, www.dtest.cz-