horská služba - logo

Záchrana lékařky zraněné na kole

Horská služba Šumava, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje i Letecká záchranná služba z Českých Budějovic se v neděli 11. srpna odpoledne setkaly u zraněné třicetileté lékařky.

 

Ta se těžce zranila při pádu ze silničního kola na výmolu v asfaltové cyklotrase mezi Svatým Tomášem a Přední Výtoní. „Akce byla nesmírně rychlá. Deset minut před jednou hodinou odpoledne jsem dostal výzvu od dispečinku ZZS z Budějovic s tím, že paní je v bezvědomí. Okamžitě jsem vyjel ze stanice v Nové Peci a cestou s nimi upřesňoval lokalitu, kde se zraněná žena nacházela,“ popsal dnešní výjezd Vladimír Čeřovský, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že ještě před dojezdem byl požádán, aby zajistil místo přistání přivolaného vrtulníku LZS, protože k cyklistce mezitím dorazila sanitka Rychlé zdravotnické pomoci z Frymburku. Sám měl poté na místo nehody dopravit lékaře leteckých záchranářů. Toho člen HS naložil už ve čtvrt na dvě a během pěti minut se s ním dostal k ostatním.

 

Cyklistka již byla v tu dobu při vědomí, ale nepamatovala si okolnosti nehody. Během koordinovaného zásahu jí záchranáři ošetřili a protože měli podezření na poranění páteře a silný otřes mozku, ženu stabilizovali, zafixovali a šetrně transportovali k vrtulníku, který čekal ve Svatém Tomáši. Ten pak se zraněnou lékařkou už v půl druhé odletěl na traumatologické centrum do Českých Budějovic.

 

„Jednalo se o velice rychlý zásah všech tří záchranných složek. Spolupráce byla perfektní a koordinace jednotlivých členů týmu vedla k bezchybnému a profesionálnímu zásahu,“ komentoval akci Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Varoval ovšem cyklisty, aby si na Šumavě dávali pozor nejen v horském terénu, ale i na asfaltových komunikacích.

 

 

tzhsčr