Oteplí se, v sobotu místy zabouří

Počasí minulých dní příliš mnoho srážek na Šumavu nepřineslo. Poslední výraznější srážkové úhrny byly zaznamenány z 9. na 10. srpna. Studená fronta, která přecházela přes naše území v úterních ranních hodinách, přinesla jen zanedbatelné srážky. V srpnu spadlo zatím nejvíce srážek v Prášilech 100 mm, na Hojsově Stráži 80 mm a v Husinci 70 mm. Naopak nejsušší oblastí v  srpnu je Vyšší Brod s 29 mm. 

 

Ve čtvrtek ráno byly díky přílivu chladnějšího vzduchu v kombinaci s minimální oblačností zaznamenány velmi nízké ranní teploty. V mrazových kotlinách mrzlo, vyjímkou byly Volary, kde díky mlze klesla teplota na 0,4°C. Na Perle byla zaznamenána teplota -4,9°C, což je nejchladnější noc od konce dubna. Jen o pár desetin tepleji bylo na Rokytské slati -4,6°C. Pod -3°C se teplota dostala ještě na Březníku a na Horské Kvildě. Slabý mráz byl zaznamenán i na Hliništi s minimem -0,1°C (zdroj informací: Infomet). 

 

Čtvrtek a pátek budou nejslunečnější dny z následujícího období. Čtvrteční maximální teploty vystoupí na 22°C až 25°C, v horských polohách bude kolem 17°C. Obloha bude jasná až polojasná, beze srážek. Noc na pátek bude opět chladná. Teploty klesnou na 11°C až 7°C, v mrazových kotlinách bude mrznout, teploty klesnou až k -4°C. I pátek přinese minimum oblačnosti a teploty vystoupí na 24°C až 27°C.

 

V sobotu se ještě více oteplí, teploty se zastaví místy až na 30°C, odpoledne a večer se ojediněle vyskytnou bouřky z tepla. V neděli vydrží slunečno zřejmě jen v dopoledních hodinách, odpoledne bude oblačno, místy s přeháňkami a bouřkami. Teploty vystoupí na 28°C až 32°C, v západní části Šumavy bude chladněji, maxima do 26°C.

 

Nejvíce oblačnosti a srážek bude v pondělí, obloha zůstane oblačná až zatažená s deštěm či přeháňkami. Od úterý bude většinou polojasno, srážky se objeví jen ojediněle. Ochladí se však na 19°C až 23°C.

 

(ir)

 

Ráno 15. srpna pohledem našich webkamer (Svatobor, Vítkův Kámen, Volary):