Obrazem: Fascinující Velký Roklan

Grosser Rachel (česky Velký Roklan) je se svou výškou 1453 metrů n.m. druhým nejvyšším vrcholem Šumavy a Bavorského lesa. Vrchol leží jihozápadně od Modravy, přístupný je však pouze z Německa a to hned z několika směrů. Do nadmořské výšky zhruba 1200 metrů se nachází smíšený les, který postupně střídá odumřelý les, poznamenaný orkánem a také kůrovcem. V odumřelém starém lese však roste velké množství nových stromů, které již dosahují výšky až několika metrů, dochází tak k obměně lesního porostu. Díky absenci vzrostlého lesa se otvírá nádherný pohled na německý Bavorský les s hlavním vrcholem Grosser Arber (Velký Javor) a německé vnitrozemí. Pod vrcholem Velký Roklan se v nadmořské výšce 1360 metrů nachází horská chata Waldschmitdthaus, též zvaná Rachelschutzhaus, která je v provozu v letních měsících, turisté se zde mohou občerstvit. Pár desítek metrů od horské chaty je fascinující výhled na Rachelsee (Roklanské jezero) a nedaleký vrchol Lusen (Luzný). Od horské chaty je na vrchol Velký Roklan jen asi 8 desítek výškových metrů. Na skalnatém vrcholu se otevírá opravdu překrásný výhled na Šumavu, na místa, která jsou nepřístupná, jako je komplex Modravských slatí se známou mrazovou kotlinou Rokytská slať či Blatný vrch a sousední Plattenhausenriegel. Z vrcholu lze spatřit vrcholy Malý a Velký Ostrý, Svaroh, Falkenstein, Poledník, Oblík, již zmiňovaný Blatný vrch a Luzný, ale také Stolovou horu, Javorník či Boubín. Velmi dobře je vidět i známý hrad Kašperk. Výhled je zde opravdu dech beroucí. 

 

Pohled z vrcholu Grosser Rachel na okolí Poledníku a Modravských slatí

 

Z vrcholu lze dojít k Rachelkapelle (Roklanská kaple), od které je velmi pěkný výhled na Rachelsee i vrchol Grosser Rachel. Rachelsee je druhé nejvýše položené jezero na Šumavě v nadmořské výšce 1071 metrů n.m. Maximální hloubka jezera je 14 metrů, voda je hnědá a neobsahuje žádnou vegetaci. Rachelsee je jedno z 8 šumavských jezer, 3 jezera jsou na německé straně Šumavy a 5 jezer na české straně.

 

Pokud se budete chtít vydat na Velký Roklan, doporučujeme dojet do obce Spiegelau, zde využít autobus na parkoviště Gfäll. Cílem trasy je horská chata Racheldiensthutte a odtud busem do Spiegelau. Jízdní řád naleznete ZDE.

 

Ve fotogalerii Vám přínášíme snímky pořízené 24. srpna:

 

{gallery}volary/2013/08/rachel_08_24{/gallery}

 

(ir)