Zásah policie, kynologů, zdravotníků

Nejen katastrofické události posledních let (vichřice, povodně…) nás přesvědčují o tom, že umět včas a spolehlivě pomoci, je nesmírně důležité. Nebo, což je bohužel v mnoha případech stále vážný „kámen úrazu“, alespoň vědět, koho a jak na pomoc přivolat. Každý jeden z nás by měl mít v povědomí alespoň základní minimum – i to totiž leckdy stačí k záchraně života, majetku, nebo zabránění fatálním stavům.

svetovy-den-prvni-pomoci-2012-067

Je pravdou, že skupiny, sdružení i organizace zabývající se sociálně zdravotnickou činností a prevencí v rámci ochrany zdraví a majetku, se touto cestou, vzdělávání veřejnosti v oblasti první pomoci, v několika uplynulých letech vydaly – pořádají nejrůznější kurzy, školení, ukázky pro veřejnost. Cíl? Jednoduchý – umět pomoci. A pokud vy sami teď hned nevíte, jaké číslo byste vytočili když potřebujete horskou službu nebo záchranáře, sáhněte si do svědomí – co když to bude potřebovat zrovna někdo vám blízký?

 

Využijte proto příležitosti a v rámci Světového dne první pomoci se zúčastněte Dne branné přípravy, který pro veřejnost pořádá Český červený kříž Prachatice ve spolupráci s prachatickými školami, o. s. Prevent, složkami Integrovaného záchranného systému a za podpory Ministerstva obrany, 16. září v Zahradní ulici v Prachaticích, od 9 do 12 hodin. Osvěžíte si základní znalosti a dozvíte se mnoho zajímavého. Navíc si můžete nechat bezplatně změřit krevní tlak.

 

Za pořadatele zve na akci Zuzana Pelikánová z oblastního spolku ČČK Prachatice:

 

„Světový den první pomoci připadá na druhou sobotu v září. Oblastní spolek Českého červeného kříže Prachatice u této příležitosti přichystal Den branné přípravy – v pondělí 16. září tak bude na Malém náměstí možné vyzkoušet si ošetření různých poranění, nechat si změřit tlak nebo zhlédnout ukázku práce Jihočeské záchranné kynologické brigády. Stanoviště s ukázkami první pomoci připraví ČČK ve spolupráci se ZŠ Vodňanská, ZŠ Národní, ZŠ Zlatá stezka 387 a o. s. Prevent.

Návštěvníci si mohou prohlédnout vozy ZZS, HZS a Horské služby ČR, dozví se bližší informace o práci IZS, Policie ČR, ochraně obyvatelstva, dárcovství krve nebo projektu Zdravé město Prachatice.

Na letošek také připravujeme ukázku evakuačního střediska a nouzového ubytování, budeme mluvit o našich zkušenostech z povodní a o tom, jaké jsou úkoly nestátních neziskových organizací.“

 

Na viděnou v pondělí 16. září na Malém náměstí v 9 hodin (ul. Zahradní).

sdpp 2013 pozvánka

-red, úvodní foto archiv cckpt-