Více slunce a postupné oteplování

Hodně oblačnosti, časté srážky, místy i trvalejší a nízké teploty, často jen kolem 10°C. To bylo počasí posledních dní na Šumavě. Poprvé po uplynulém létě se objevily sněhové vločky na české straně Šumavy, konkrétně byly zaznamenány v úterý 17. září na Poledníku, ale přechodně také například v okolí Horské Kvildy. Díky teplotám nad bodem mrazu a neprochladlé zemi sníh však ihned roztál. Středeční den byl ve znamení trvalého a v západní části Šumavy i trvalejšího deště, například v Železné Rudě spadlo 29 mm, v nedalekých Prášilech necelých 28 mm. Naopak nejméně pršelo ve Vimperku, kde spadlo jen 4 mm srážek. Čtvrtek již přináší přívětivější počasí, teploty překračují 12°C, ale srážek oproti středě minimum, ojedinělé jsou zaznamenávány jen slabé přeháňky. Během odpoledne by mělo oblačnosti částečně ubývat.

 

Dvě duhy ve Volarech, úterý 17. září:

{gallery}volary/2013/09/volary_09_17{/gallery}

V noci na pátek bude polojasná obloha, k ránu se začně zatahovat, přidají se přeháňky nebo občasný déšť. Denní teploty vystoupí na 12°C až 15°C. Sobotní počasí přinese velkou oblačnost s přeháňkami, odpoledne bude oblačnosti ubývat. Díky teplejšímu proudění vystoupí teploty na 14°C až 17°C. Noc na neděli bude chladná, teploty poklesnou na 8°C až 5°C, ojediněle se vyskytnou přízemní mrazíky. V mrazových kotlinách klesnou teploty za ideálních podmínek až k -5°C. Nedělní ráno bude ojediněle doprovázené mlhami nebo nízkou oblačností, která se rozpustí. Během dne bude polojasno, beze srážek a teploty do 17°C.

 

Počátek týdne přinese slunečné počasí a teploty, které potěší. Maxima dosáhnou 17°C až 22°C. Oblačnosti by mělo přibývat dle současných modelů od středy, předpoklad je, že teploty klesnou na 12°C až 16°C.

 

(ir)