Často rozhodují vteřiny

Světový den první pomoci byl o záchraně života při mimořádných událostech i v běžném životě. U příležitosti Světového dne první pomoci uspořádal Český červený kříž Prachatice a partneři za podpory Ministerstva obrany v Zahradní ulici akci, která stovkám příchozím návštěvníkům předvedla mnoho zajímavostí. Cílem akce bylo nejen přiblížit práci složek Integrovaného záchranného systému, na které se spoléháme, když jsme v nouzi, ale také předvést a naučit (osvěžit) základy první pomoci. Nejen u nehod často rozhodují vteřiny a situace, kdy bude třeba pomoci, může potkat kohokoli z nás. Pak bychom neměli váhat.

dsc 0133

Více o akci Zuzana Pelikánová z oblastního spolku ČČK Prachatice:

 

„V pondělí 16. září žáci ZŠ Vodňanská, Národní a Zlatá stezka 387 za doprovodu pedagogů a dobrovolníci ČČK předváděli postupy první pomoci u masivního krvácení, zranění hlavy, klíštěte nebo srdeční zástavy, pracovnice Kontaktního centra Prevent se zaměřila na ošetření poranění o pohozenou injekční stříkačku a její bezpečnou likvidaci.

Spolu s HZS jsme připravili ukázku nouzového ubytování a humanitární pomoci při mimořádných událostech, naši členové se věnovali také úloze ČČK při mimořádných událostech a podělili se o zkušenosti ze svého působení při letošních povodních.

K prohlédnutí byla vozidla a technika Hasičského záchranného sboru, Zdravotnické záchranné služby, Policie ČR a Horské služby – všichni příchozí měli možnost si např. vyzkoušet resuscitaci, ošetření, transport osob v podmínkách těžko dostupného terénu nebo dozvědět se důležité zásady požární ochrany a postupu při dopravní nehodě.

Členové Jihočeské záchranné kynologické brigády se akce zúčastnili i se svými psími pomocníky a převedli nejen vyhledávání zasypaných osob.

Tradičně jsme také pro zájemce připravili měření krevního tlaku, poradenství v oblasti zdravotní prevence a stanoviště věnované dárcovství krve. Nechybělo ani Zdravé město Prachatice a stánek Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Závěrem bych ráda poděkovala všem zúčastněným za precizní přípravu akce, která byla pestrá a velmi zajímavá. Nesmím však opomenout ani ty, bez jejichž pochopení by se akce nemohla uskutečnit, a to šéfy všech zúčastněných organizací.“

 

{gallery}prachatice/2013/zari/dpp_prachatice_kopieweb/{/gallery}

 

Text: Zuzana Pelikánová

Foto: Tereza Prášková, Ladislav Beran, Zdeněk Přibyl