Za Šumavu bude kandidovat kůrovec a tetřev

Uschlých 16 000 ha lesů v Národním parku Šumava nelitujeme a z požadavku uzákonit 52 % procent prvních zón neslevíme. Takové závěry vzešly ze semináře konaného 19. září 2013 ve Stachách.

 

Tam se konal každoroční seminář “Lesník 21. století” (pořádal Okrašlovací spolek Zdíkovska) s názvem: “Jaká zonace a jaký management zajistí ochranu přírody v NP Šumava”. Sešli se tam hlavně zastánci “divočiny” a vědci, kteří přispěli k národní lesní katastrofě na Šumavě. Kůrovec a tetřev se jim hodí k nastrčení do politického tažení v nadcházejícím předvolebním období.

Jim oponovali lesníci Ivo Vicena, Vladimír Švihla, Karel Simon a další. Spor zastánců suchých a zelených lesů se emočně vyostřil a obě strany nešetřily silnými slovy.

 

Naproti tomu pokračuje petice “NE-35 procent prvních zón v Národním parku Šumava” pod níž se podepsalo již 12 000 občanů, kteří požadují, aby budoucí Poslanecká sněmovna odhlasovala zákon, který vyhlásí 1. zóny v rozsahu 20 % rozlohy NP Šumava.

První část petičních archů byla dříve předána a projednána v Senátu Parlamentu ČR. Předkladatel petice Petr Martan přesvědčil senátory k přijetí usnesení, že “považují za úměrné vyhlásit zákonem 22 % prvních zón”.

 

Petr Martan, poradce v lesnictví

(na foto s prezidentem ČR Milošem Zemanem)

prezident