Tesco stahuje nebezpečné plastové boxy na hračky

dTest upozornil, že v obchodech řetězce Tesco se znovu objevily  nebezpečné plastové boxy – podobné těm, které byly již dříve zakázány Českou obchodní inspekcí. Až do vyšetření bezpečnosti sočasného sortimentu Tesco nyní stahuje z prodeje barevné plastové boxy na dětské hračky.

5905904-nebezpecny-detsky-box-z-tesca nebezp-truhla-princezna

Tesco reagovalo na informaci dTestu o nebezpečném výrobku oznámením o stažení produktu z prodeje až do vyšetření celé situace. „Vážíme si rychlého postupu obchodního řetězce Tesco, který nebere bezpečnost dětí svých zákazníků na lehkou váhu. Přestože prodávaný box není dle EAN kódu jedním z dříve zakázaných výrobků, splňuje veškeré parametry ostatních nevyhovujících boxů na hračky a dle našeho zjištění je pro děti stejně nebezpečný,“ hodnotí postup Tesco Vlasta Tichá ze sdružení dTest.

 

“Prodejci odpovídají za to, že jimi prodávané výrobky jsou bezpečné,” vysvětluje dále Vlasta Tichá, a dodává: “Abychom i jim tuto nelehkou povinnost zjednodušili, provozuje dTest databázi nebezpečných výrobků na www.nebezpecnevyrobky.cz s přehledem nebezpečných výrobků z ČR i Evropy. Více než 26 000 spotřebitelů i prodávajících si nechává zasílat pravidelné týdenní přehledy nově zachycených nebezpečných výrobků. Nebezpečné zboží se tak vůbec nemusí dostat do prodeje.“

V čem je problém?

V prodeji je několik typů plastových úložných boxů, které představují pro děti závažné riziko. Česká obchodní inspekce prodej těchto boxů opakovaně zakázala, přesto průzkum sdružení dTest odhalil prodej jejich různých variant nejen na 14 českých e-shopech, ale také v obchodních domech Tesco. Sdružení dTest podá ČOI podnět k zahájení správního řízení se všemi prodejci těchto výrobků a všechny dotčené touto cestou vyzývá, aby neprodleně ukončili jejich prodej.

Poprvé byl prodej nebezpečných boxů zakázán Českou obchodní inspekcí již v roce 2009. Do boxu se vejde dítě předškolního věku, kterému hrozí, že by se po zajištění víka druhým dítětem zvenčí nemohlo z truhly dostat ven bez cizí pomoci. V takovém případě by dítěti hrozil nervový otřes, dehydratace, přehřátí organizmu, šok, nebo dokonce udušení kvůli nedostatku kyslíku v uzavřeném prostoru.
Sdružení dTest vyzkoušelo nebezpečnost truhly zakoupené v pražském OD Tesco Eden. Zkouška prokázala, že riziko uzavření v boxu je reálné a může děti skutečně ohrozit. Dítě, kterému se podařilo bez potíží truhlu zavřít, ji následně nedokázalo znovu otevřít.

Příčiny nebezpečnosti

130819-nebezp-truhla-modra-uzaver-otevren 130819-nebezp-truhla-modra-uzaver-zavren

Posouzením rizik bylo zjištěno, že při herní aktivitě dětí může dojít díky pevné fixaci víka zvenčí k uzavření dítěte v prostoru truhly druhým dítětem. To znamená, že dítě uzavřené uvnitř nemůže vnější uzávěr víka zvnitřku odjistit.

 

Inspektoři České obchodní inspekce vydali zákaz prodeje všech tří uvedených typů truhel na hračky a následně distributor přijal opatření, na základě kterého stáhl uvedené rizikové výrobky z trhu. Po zpracování dokumentace budou tyto výrobky nahlášeny do databáze nebezpečných výrobků systému RAPEX.

 

-dTest, coi.cz, red-