boubínský expres

Svatováclavské hodování na Kubovce

Státní svátek se dá uctít nejrůznějšími způsoby, zvláště pak, když se na Den české státnosti octnete na Svatováclavských hodech v hospodě Pod sjezdovkou neboli U medvěda na Kubově Huti.

Tam se 28. 9. rozhodli vzdát patronu české země sv. Václavovi i všem jeho jmenovcům hold dobrým jídlem, pitím a odpolednem plným her i soutěží pro malé návštěvníky.

házení na terč

 

malba na triko přetahování lanem

 

Hody to byly vskutku velkolepé i důstojné a sv. Václav by možná i záviděl, jak hodujícím naskakují boule za ušima u svíčkové na smetaně nebo při pečené kachničce s bramborovým knedlíkem a červeným zelím… Já sám jsem neodolal a podlehl jejich voňavým svodům. Chuťové kalíšky četných hostů však jásaly i nad staročeským vepřo-knedlo-zelem nebo knedlíčkové či bramborové polévce a dalšími kulinářskými zázraky šéfkuchaře Petra Novotného. Zatímco dospělí hodovali, drobotina měla o zábavu postaráno na přilehlé terásce a loukách, kde na ni čekaly soutěže i výtvarné aktivity. Kluky nejvíc lákalo přetahování lanem nebo hod šiškou na terč. Malé slečny si naopak s gustem vlastnoručně vymalovaly tričko, a pak si samy nechaly nějaký obrázek nakreslit na svůj obličej. Takže za chvíli po okolí běhaly dvojnohé kočičky nebo motýlci. Ke vší odpolední veselici jako už tradičně vyhrával Boubínský expres, který na žádné podobné akci Pod sjezdovkou rozhodně nesmí chybět. A aby dokonalosti bylo učiněno zadost, organizátoři akce zřejmě objednali i luxusní počasí, takže se oslavy všech Vašků a Václavů – a nejen svatých, nadmíru vydařily. Myslím, že patron české země by byl s takovou oslavou i uctěním své památky staročeskými delikatesami na výsost spokojený. Tak na shledanou na podobně lákavých oslavách i menu při Svatomartinské huse na Kubově Huti!

 

boubínský expres

 

obličej malování na obličej

 

lano

Mike PERRY