Mrzlo až k hranicím rekordu

Než jsme se nadáli, léto je za námi a my jsme si moc neužili ani září, které, častou i když slabší, deštivostí příliš příležitostí na toulky přírodou nedávalo.

 

Až na konci měsíce se začalo projasňovat a v severovýchodním až východním proudění se dostavily teploty pod nulou, nejdříve v podhůří většinou jako přízemní mrazíky, ale postupně (hlavně s příchodem října) mrazy sílily i ve dvou metrech, až dosáhly na tuto dobu rekordních hodnot kolem -6,0 °C a při zemi až pod -9 °C.

tonda stanice

 

Zatímco hned na počátku letošního října mrazy ničily nedozrálou úrodu zahrádkářům, na Kvildských mrazových pláních sice minima dosáhly ve dvou dnech na -11,7 °C a -11,5 °C,ale pro tamní polohy tyto naměřené údaje k rekordním nepatří; vítr v noci nabourával uklidnění a tím teplotu k -15°a níž nepustil.

Pláně se přebarvují do načervenalého odstínu mrazem spálené vegetace, i když místy, díky nečekaně brzkým silným mrazům, listí stromů začalo letos opadávat dříve než se stačilo přebarvit do své jinak nažloutlé až načervenalé krásy, která turistům svou krásou vylepšuje procházky.

 

tonda zahrada

 

Ve Vimperku krásné jasné dny vystřídaly na toto období rekordně mrazivé noci, které zničily nedozrálé plodiny i květiny. Mráz a sucho ukončily letos předčasně i houbařskou sezónu – a tak na letošní úrodu zdravých pravých hříbků už můžeme jen vzpomínat.

 

tonda houby

 

Antonín Vojvodík