logoduhanazor

Číslo týdne: 4 000

Číslo týdne: 4 000

 

Tolik ročně by každému z nás ušetřil antifosilní zákon podle britského vzoru

ČSSD, ANO a KDU obecně podporují snižování fosilní závislosti. Shodnou se ale na zákonu v koaliční smlouvě?

 

 

 

Čtyři tisíce korun ročně by každý člověk u nás včetně nemluvňat ušetřil díky zákonu, který by každoročně snižoval spotřebu fosilních paliv. Nejvýhodnější cestou, jak v příštích 10 až 15 letech zásadně redukovat naši závislost zejména na plynu a uhlí, je masivní zateplování domů a zavírání obstarožních a plýtvavých uhelných elektráren.

 

Zákon, který stanovuje postupné snižování spotřeby fosilních paliv o 2 % ročně, platí přesně pět let v Británii. Dal silný impuls pro modernizaci ekonomiky a rozhýbal inovace vedoucí k energetické efektivitě. Byl vzorem pro podobnou legislativu v řadě dalších zemí a byl by mimořádně výhodný i u nás. Jen zmíněným zateplováním domů a odstavováním starých elektráren bychom za prvních deset let platnosti zákona snížili fosilní závislost o víc než 20 %.

 

Experti společnosti Porsenna spočetli, že zateplování sníží u rodin a obcí účty za vytápění o 11,6 miliardy korun ročně. Ekonomové Miroslav Zámečník a Tomáš Lhoták zjistili, že energetické renovace zvýší zaměstnanost, tak že stát získá ročně na daních a ušetří na sociálních výdajích 12,5 miliardy. Vědci z Univerzity Karlovy zase vypočítali, že provoz pěti nejhorších uhelných elektráren způsobuje škody na zdraví a životním prostředí za 19 miliard korun ročně, které platí každý z nás na daních či zdravotním a sociálním pojištění.

 

Zateplování domů samozřejmě přináší i náklady – konkrétně je potřeba, aby stát investoval 16 miliard korun za rok. Ty však mohou plynout z výnosů emisních povolenek a evropských fondů i dalších zdrojů mimo státní rozpočet.

 

Vedle zateplování domů a odstavování starých elektráren mohou budoucí vlády pokračovat dalšími opatřeními, např. rozvojem obnovitelných zdrojů. Mezinárodní energetická agentura, očekává, že už v roce 2015 bude průměrná cena větrné elektřiny v Evropě asi o desetinu nižší než uhelné.

 

Pohodlná a rychlá veřejná doprava, ultraefektivní auta či elektromobily nebo podpora českých potravin zase sníží závislost na dražší a dražší ropě i účty za benzín.

 

Další novinky o české závislosti na fosilních palivech i překvapující zajímavosti ze světa ekonomiky a ekologie můžete sledovat v seriálu: www.cislotydne.cz

 

Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

 

Vítáme, že se vznikající koalice shodla na snižování naší fosilní závislosti. Ale bez konkrétního cíle to k ničemu moc nepovede. Strany by měly do koaliční smlouvy zakotvit, že prosadí antifosilní zákon – podobný jako se už velmi osvědčil v Británii.“

 

Zákon podle britského vzoru srazí účty našich domácností i obcí a průmyslu dá potřebnou jistotu ve směru rozvoje. Nediktuje konkrétní technologie. Každá vláda se bude moci rozhodnout, jaká opatření zvolí, jaká budou nejvýhodnější pro snížení spotřeby fosilních paliv v daném období. Nyní je nejzajímavější zateplování domů a odstavení obstarožních uhelných elektráren.“