Názor Hnutí Občané pro Budějovice

nazor

Sběrači“ kovů jsou i přes zpřísnění výkupu kovů v posledních letech stále problémem. České Budějovice proto podporují snahu Svazu obcí a měst ČR omezit novelou zákona o odpadech výkup kovů pouze na právnické osoby s tím, že platby za kovový šrot by probíhaly jen bezhotovostně. Smyslem je zamezit výkupům od zlodějů, kteří ukradené kovové součásti za odpad jen vydávají – ve výkupnách přitom za kovy obdrží jen zlomek původní hodnoty ukradené věci.

V loňském roce tzv. ‚sběrači‘ ukradli městský majetek v hodnotě téměř čtyři sta tisíc korun – jedná se především o kovové vložky z odpadkových košů, kusy zábradlí nebo sloupky. Nejde přitom jen o majetek města. Spoustu dalších okapů, trubek, sloupků, kabelů a dalších kovů ukradnou zloději za účelem prodeje ve sběrnách ze soukromých objektů. Podporou návrhu Svazu měst a obcí ČR tak nehájíme jen zájmy města, ale všech občanů,“ uvedl primátor Juraj Thoma (HOPB). V celé České republice zaznamenala Policie ČR v loňském i roce přes jedenáct tisíc trestných činů s celkovými škodami kolem půl miliardy korun – a to do této statistiky nejsou zahrnuty přestupky.

Omezení výkupu pouze na právnické osoby přitom není nijak drastická regulace, jak na první pohled může vypadat. „Domácnosti a soukromé osoby totiž příliš kovového odpadu neprodukují a případné zisky z jeho prodeje jsou kvůli malému objemu tak zanedbatelné, že většina obyvatel města dává přednost jejich bezplatnému odevzdávání v městských sběrných dvorech. Výkup kovů tak má význam buď jen pro zlodějíčky, nebo firmy, které operují s velkým množstvím kovového odpadu. Návrh Svazu měst a obcí ČR směřuje k tomu vyřadit z výkupní sítě pouze ony malé zlodějíčky, větších odběrů kovových materiálů by se novela zákona nedotkla a systém recyklace kovového odpadu by nebyl narušen,“ doplnil radní Ivo Moravec (HOPB).

Rozkrádání soukromého i veřejného majetku považuji za velký problém a navrženou regulaci považuji za přiměřenou, proto ve sněmovně novelu zákona o odpadech v tomto smyslu určitě podpořím,“ poznamenal městský zastupitel za HOPB a zároveň poslanec František Vácha.

Kromě snahy změnit legislativu vyvíjí Svaz města a obcí ČR a jeho partneři i osvětovou činnost ve snaze zmírnit současné škody působené zloději kovů. Institut pro udržitelný rozvoj měst a obcí proto vydal Metodiku k provádění kontrol zařízení ke sběru a výkupu kovů z pozice měst a obcí včetně obrazového katalogu předmětů, které bývají častým terčem zlodějů, a rozšiřuje ho po výkupnách, aby věděly, jakého druhu „odpadu“ se vyvarovat, protože může být předmětem trestné činnosti.

 

-tz, mb-