Víte, jaké máte možnosti?

Nabídka volnočasových aktivit na Prachaticku nekončí u  školních kroužků a  akcí. Možností jak trávit volná čas je určitě mnohem více, jsou zde kulturní, sportovní, vzdělávací, zájmové, neziskové, dobrovolné i státní subjekty, jejichž činnost zaujme jistě malé i velké návštěvníky. Stačí se jen porozhlédnout, informovat se a vybírat.

Připomínku několika z nich  přinášíme čtenářům dnes.

-pk-

 

ddm vimperk logo
Dům dětí a mládeže Prachatice, Netolice, Vimperk, Volary
(www.ddm-prachatice.cz)

Provozuje zájmovou činnost a sportovní aktivity pro mládež, cílem je kvalitní využívání volného času mládeží a uschopnění mládeže k orientaci v široké nabídce volnočasových aktivit. DDM je školským zařízením, jehož služby jsou přístupné široké veřejnosti. Aktivity zajišťuje odborný a pedagogicky připravený tým. Zřizovatelem příspěvkové organizace s právní subjektivitou je Jihočeský kraj. DDM realizuje svou činnost ve městech Prachatice, Netolice, Volary, Vimperk a dále např. ve Lhenicích, Čkyni, Stožci, Zbytinách a v Husinci, od pondělí do neděle. DDM Prachatice Každoročně otevírá cca 70 zájmových útvarů, které každoročně navštěvuje přes 800 účastníků zájmového vzdělávání. Zájmové kroužky se uskutečňují v prostorách DDM, základních a středních škol města, ve sportovní hale TJ Tatran a v areálu centra ekologické výchovy Dřípatka. Příležitostnými akcemi projde za rok cca 10000 účastníků (kurzy, školení, soutěže, víkendová soustředění, apod.) Pracoviště Prachatice provozuje také sportovní areál, který nabízí všem sportovní vyžití a využití volného času (basketbal, tenis, stolní tenis, hokejbal, kopaná). Sportovní areál využívá ročně cca 30000 dětí a dospělých. DDM Netolice nabízí cca 30 zájmových kroužků, o prázdninách zajišťuje příměstské a pobytové tábory pro děti. DDM Vimperk nabízí cca 11 zájmových kroužků, výukové programy, např. pro handicapované děti ze Základní školy praktické ve Vimperku a sportovní programy na zimním stadionu. DDM Volary nabízí, ve spolupráci se ZŠ Volary, Stožec a Zbytiny, cca 30 zájmových útvarů, příměstské a pobytové tábory pro děti.

 

 

Informační centrum pro mládež Prachatice (www.oskrebul.cz/icm) icm

Poskytuje informační a poradenský servis mládeži, pomáhá zajišťovat účast na kulturních akcích pro mladé. Informační oblasti jsou: cestování, ekologie, mládež v EU, národní a mezinárodní organizace, občan a stát, práce, sociálně patologické jevy, sociální skupiny a hnutí, volný čas, vzdělávání a informace z regionu.

 

 

impakt
IMPAKT Společnost pro aktivizaci periferií
(www.impakt.cz/cs/kontakt.html)

Organizuje volnočasové aktivity pro mládež, se zaměřením na obyvatele venkova a rodiny s dětmi, cílem je vytváření komunitních projektů u obyvatel periferií a iniciování jejich sociální interakce.

O. S. Lungo Drom (www.romano-pt.blog.cz)

Organizuje volnočasové aktivity pro romskou mládež v Prachaticích, cílem je pomoci při začleňování romské mládeže do většinové společnosti. Provozuje dětský romský taneční soubor.

Diecézní centrum života mládeže sv. Floriána ve Ktiši (www.dcm.bcb.cz/DCZM-Ktis) Organizuje kulturní, společenské akce pro mládež, vzdělávací kurzy animace mládeže a tematická setkávání, oslavy, ve spolupráci s o. s. MOST České Budějovice provozuje Dětský klub jablíčko.

 

tatran prachatice
Celkem 25 sportovních a tělovýchovných spolků a sdružení
v Prachatickém regionu, nabízejí a zajišťují sportovní akce pro mládež, jednorázové i soustavné v rámci členství ve sportovních klubech, rovněž nabízejí sportovní areály k volnočasovým aktivitám, např. Skateboardpark v areálu TJ Tatran Prachatice apod.

 

Dětský web Městské knihovny Prachatice (www.knih-pt.cz/detskyweb) detsky web

Pro své dětské čtenáře organizuje vzdělávací pořady, besedy a akce na podporu čtenářství. 

 

Salesiánské hnutí mládeže (SHM) Klub Vimperk (www.vimperk.shm.cz) salesianske hnuti mladeze

Nabízí sportovní aktivity, náboženské společenství a kulturní a tvůrčí aktivity ve Vacově (oratoř), cílovou skupinou jsou především děti a mládež z vícečetných a sociálně slabších rodin.

 

 

portus celkovy plakatek
Primární prevence Phénix
– Portus Prachatice, o.p.s. (www.portusprachatice.cz)

Realizuje interaktivní besedy a zážitkovou pedagogiku pro žáky a studenty škol, ve školách a v sídle společnosti, cílem je upozorňovat na nástrahy života mládeže, např. na nebezpečí užívání drog, šikany, rasismu apod. Nabízí celkem 25 preventivních programů interaktivní zážitkové pedagogiky, zaměřených na asociální a disociální jevy ve školním a mimoškolním prostředí. O preventivní programy je mezi žáky škol poměrně velký zájem, zejména co se týče kyberšikany a netolismu – závislosti na internetu. Například v roce 2012 realizoval tým Phénixu celkem 135 interaktivních zážitkových besed, v 19-ti školách, za účasti celkem 2360 žáků a studentů.

Céčko – Portus Prachatice, o.p.s. (www.portusprachatice.cz)

Nízkoprahové zařízení pro děti od 6 do 15 let, organizuje volnočasové aktivity, besedy, individuální konzultace. V roce 2012 navštěvovalo Céčko celkem 211 dětí, 1516 krát.

COOLna – Portus Prachatice, o.p.s. (www.portusprachatice.cz)

Nízkoprahové zařízení pro mládež od 15 do 26 let, organizuje volnočasové aktivity, besedy, individuální konzultace. V roce 2012 navštěvovalo COOLnu celkem 77 mladých lidí, 294 krát.