stres

Návrat do práce může být hodně stresující

Čas dovolených se pomalu chýlí ke konci. I ti, kteří svou dovolenou odkládali až na konec léta, se už pomalu vracejí zpět do pracovních procesů.

Není lehké se po volnu a nových zážitcích, které dovolená většině lidí poskytuje, navrátit zpět k pevným pravidlům. A co teprve, když přijedeme či přiletíme ze slunného jihu do již téměř podzimního a zamračeného, nebo dokonce deštivého počasí. Také představa nejméně 456 emailových zpráv ve vašem počítači po týdenním volnu vás určitě nenechává klidnými. Práce se na vás pohrne, všichni budou chtít vše ihned.

 

Odborníci se shodují na tom, že i dovolená samotná vzhledem k vybočení z běžného rytmu přináší lidskému organismu zvýšenou zátěž a stres. Také pracovní vypětí před plánovaným volnem bývá v mnoha profesích větší než je obvyklé.

Dovolené pro mnoho lidí představují jakýsi vrcholný zážitek roku a očekávání, která do volna vkládají, jsou proto neúměrně velká. Pokud se očekávání nenaplní, může to vyvolat prázdno v duši a ještě více zkomplikovat návrat do práce.

Je dobré vědět, že pokud se vám po dovolené nebude chtít do práce, není to nic neobvyklého. Možná se na tuto situaci můžete do budoucna i trochu připravit.

Vraťte se domů z dovolené o pár dní dříve, abyste se adaptovali na domácí prostředí, odpočinuli si z cesty a nových zážitků, vyprali a uklidili.

Pokud se o dovolené vše nevydaří tak jak jste si představovali, řekněte si, že ne vše v životě se povede a může být dokonalé.

Velkou útěchou vám určitě může být i vědomí, že máte práci, do které se můžete vrátit.

Najděte si nejbližší bod, na který se můžete těšit. Konec konců další dovolené a volné dny budou vždycky před vámi.

 

(mp)