SAUNY (3/3) – Sauna i pro děti

JE SAUNOVÁNÍ VHODNÉ I PRO DĚTI?

sauna3

V posledním díle saunovacího seriálu se zaměříme na to, pro koho je sauna vhodná, pro koho méně a kdo by se měl danému typu saun vyhnout úplně. Zajímá vás, jestli smí do sauny i malé děti? Tuto otázku také zodpovíme.

 

Sauna v jakékoli podobě působí na lidský organismus velmi pozitivně, zvyšuje především obranyschopnost, slouží k postupnému osvěžování, ale může také preventivně působit proti onemocněním a přispívat ke zvyšování fyzické kondice.

 

Do sauny bychom neměli chodit ani hladoví, ani s plným žaludkem. Zdraví lidé mohou chodit do sauny pravidelně, nemocní by se měli raději poradit s lékařem. Do sauny by neměli vstupovat lidé s kožními problémy, dále také lidé s onemocněním srdce a krevního oběhu, omezení platí samozřejmě i pro lidi s horečkou, jejichž termoregulace těla je narušena.

 

Rádi byste vyrazili do sauny i s dětmi, ale nevíte, zda je pro ně sauna vhodná a bezpečná? Věková hranice se pohybuje kolem 2-3 let, kdy je dítě už schopné vyjádřit své pocity v neobvyklém prostředí. Děti jsou vůči teplotním výkyvům vnímavější a citlivější a při delším setrvání ve vyšších teplotách hrozí přehřátí organismu. V klasické finské (suché) sauně by proto měly zůstat maximálně 3-5 minut. Doporučuje se také, aby děti seděly ve spodní části saunovací kabiny, kde je nižší teplota. Menším dětem stačí jeden cyklus saunování, který se neobejde bez osvěžení vodou (postačí vlažnou, nikoli úplně ledovou). U starších dětí se mohou cykly zopakovat ještě jednou, nebo i dvakrát. Doplňme, že vhodnější je saunování v soukromém nebo známém prostředí bez cizích lidí. Matka by se především o menší dítě měla po celou dobu saunování starat, chránit ho před přímým horkým vzduchem a podávat mu dostatečné množství tekutin.

 

Pokud špatně snášíte vysoké teploty v klasické sauně, lze doporučit infrasaunu nebo s infrazářením pracující japonskou saunu gaban’joku. Tento typ sauny se nedoporučuje pouze lidem s onemocněním srdce a implantovaným kardiostimulátorem. Jinak velmi pozitivně napomáhá detoxikaci, uvolnění ztuhlých zad a ramen, zlepšení krevního oběhu a zvýšení obranyschopnosti těla. Výhodou také je, že oproti klasické sauně zde potíte „čistý pot“, který není potřeba smývat ve sprše. Rádi byste navštívili tento typ sauny, ale nevíte kde? Jako jedno z mála v Evropě může saunování gaban’joku nabídnout Fitness 14 v Českých Budějovicích.

 

Ve Vimperku můžete navštívit klasickou finskou (suchou) saunu ve fitcentru restaurace Miš-Maš. Nezapomeňte, že se saunováním může začít opravdu kdokoli a kdykoli. Pozitivní účinky správného saunování na sebe nenechají dlouho čekat.

 

Jana Beránková