Chodci nemají absolutní přednost

Stejně jako v předchozích letech zase uvidíme na přechodech pro chodce, hlavně v ranních hodinách, kdy do škol směřují stovky dětí, hlídkovat policisty a strážníky. Jejich úkolem je dohlížet na bezpečný provoz v místech se zvýšeným pohybem dětí a to i tam, kde je rytmus přechodů a silničního provozu řízen světelnou signalizací.

 

Každoročně v první zářijový týden  probíhá celorepubliková policejní akce “Zebra se za tebe nerozhlédne” a nebude tomu jinak ani letos, tradičně pod vedením Ředitelství služby dopravní policie a oddělení mediální komunikace a public relations Policejního prezidia České republiky, za podpory partnerů projektu BESIP a ZP MV ČR.

 

S prázdninami jsou spojené nevšední zážitky a především volný pohyb v přírodě daleko od rušných městských lokalit s hustým silničním provozem. Této běžné realitě si děti školou povinné během prázdninového období velmi rychle odvyknou a při návratu do školních lavic a všedního života mohou nastat nepříjemné situace.
 
Chodci nemají na přechodech absolutní přednost
Prostřednictvím projektu chce Policie České republiky široké veřejnosti a především dětem připomenout základní zásady bezpečného pohybu na pozemních komunikacích a základní principy přecházení vozovky, se zaměřením na odbourávání stále přetrvávajících mýtů o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce.
V uvedeném termínu bude pozornost policistů zaměřena zejména na zvýšený dohled na rizikových přechodech pro chodce u základních škol, a to vždy v době od 07:00 do 08:00 a dále v odpoledních hodinách přibližně od 14:00 do 15:00 (v pondělí 2. 9. od 9:00 do 10:00).
 
Můžou oslovit právě vaše dítě – ví, jak se správně chovat a jak bezpečně přecházet?
Celá akce bude podpořena množstvím preventivních seminářů pořádaných na základních školách, při kterých se budou policisté zaměřovat na znalosti žáků v oblasti bezpečnosti silničního provozu. Odměnou osloveným chodcům a žákům budou školní „Úkolníčky“ a reflexní bezpečnostní prvky, které dodají partneři projektu. V průběhu akce budou zajišťovány celorepublikové a regionální mediální výstupy.
 
Samotnou realizaci akce a dílčí aktivity projektu budou zajišťovat policisté služby dopravní policie spolu s kolegy preventivně informačních pracovišť jednotlivých krajských ředitelství policie v součinnosti s krajskými koordinátory BESIP.
 
 
Řidiči, zpomalte!
 
Děti jsou bohužel častými oběťmi dopravních nehod, střety s vozidly na přechodech pro chodce  nevyjímaje.
 
statistika

Řidiči by si měli uvědomit,  že  u dětí hraje velkou roli v chování spontánnost a  nepředvídatelnost a fakt, že děti jako účastníci silničního provozu mají menší schopnost odhadovat vzdálenost a rychlost jedoucích vozidel, stejně jako menší schopnost předvídat nebezpečné situace.

Rodiče by měli  své děti na cesty do školy po prázdninách řádně připravit. Čísla nehod, jejichž účastníky jsou děti, jsou  dostatečně výmluvná.

 

-p cr, red-