Víkend slunečný, ale chladnější

Máme za sebou další týden, který nepřinesl téměř žádné srážky. Výjimkou byla pouze část Klatovska, kde přešla přeháňka v úterý 17. června v odpoledních hodinách. Srážkové úhrny však byly nízké, maximum naměřila stanice přímo v Klatovech a to necelých 7 mm. Po celý týden převládalo polojasno, v ranních hodinách jasno, odpoledne místy až oblačno. Ranní teploty klesaly často k 7°C, v mrazových kotlinách až na výjimky mrzlo, nejníže se teplota dostala na Perle 16. června a to až na -6,0°C. Denní maxima podle předpokladů stoupala ke 20°C, nejtepleji bylo 18. června, kdy maxima dosahovala v nižších polohách ke 24°C.

 

Čtvrteční ráno přineslo opět zmenšenou oblačnost s ojedinělými mlhami a teplotami pod 10°C, v mrazových kotlinách se slabým mrazem. Během dopoledne zaznamenáme vývoj kupovité oblačnosti, v odpoledních hodinách s ojedinělou přeháňkou. Denní maxima budou nejvyšší v tomto týdnu a to od 23°C do 26°C. V noci na pátek bude přes Šumavu postupovat studená fronta, na které zaznamenáme slabý déšť nebo přeháňky. V pátek dopoledne bude oblačno až zataženo, místy přeháňky, teploty budou mezi 16°C až 19°C. V odpoledních hodinách dojde k ubývání oblačnosti až na polojasno.

 

V sobotu bude slunečno, jasno až polojasno, v odpoledních hodinách ojediněle přeháňky. Teploty vystoupí na 17°C až 20°C, ráno však bude dost chladné, teploty klesnou na 9°C až 5°C, v mrazových kotlinách kolem -3°C. I nedělní ráno bude podobně chladné, přes den se oteplí na 20°C až 24°C, obloha bude polojasná.

 

V pondělí bude zpočátku jasno až polojasno, během dne ale až oblačno a místy přeháňky. Teploty vystoupí na 21°C až 25°C. V dalších dnech se mírně ochladí, maxima budou kolem 20°C a místy musíme počítat s přeháňkami nebo bouřkami.

 

Teplota Lipenské přehrady 18. června 21,3°C, zdroj: Povodí Vltavy

 

V pondělí 16. června u Černé v Pošumaví:

 

(ir)