Nepochopitelný hazard řidičů na přejezdu

Nepochopitelný hazard. Jinak se nedá nazvat chování řidičů ve Volarech na železničním přejezdu ve směru na Černou v Pošumaví. 

 

V posledním listopadovém týdnu začala na železničním přejezdu v Budějovické ulici ve Volarech na silnici I/39 odstávka zabezpečovacího zařízení. Specializovaná firma zde provádí údržbu a modernizaci zařízení, řádně označila železniční přejezd dopravními značkami a to 80 metrů před přejezdem, tak přímo u přejezdu.

 

Protože železniční přejezd je velmi nepřehledný, byly v obou směrech dočasně umístěny dopravní značky STOP. Řidič nemá šanci včas zareagovat na projíždějící vlakovou soupravu, umístění dopravní značky STOP je tak zcela na místě. Aby nedošlo k přehlédnutí dočasného dopravního značení, jsou “stopky” umístěny i v protisměru. Vlakové soupravy projíždí přes přejezd sníženou rychlostí a používají zvukové výstražné znamení.

 

Zajímalo nás, jak řidiči na STOPce zastavují a naše zjištění bylo velmi alarmující. Většina řidičů nepochopitelně hazarduje a naprosto ignoruje fakt, že před přejezdem musí zastavit. Nezastavovaly osobní vozy ani nákladní vozy a dokonce na přejezdu nezastavil ani linkový autobus z Nové Pece do Prachatic. Nechceme ani domýšlet, co by se mohlo stát, pokud by došlo ke střetu vlaku s autobusem.

 

Za 30 minut našeho monitoringu, který probíhal 25. listopadu kolem 14. hodiny, projelo přes přejezd v obou směrech dohromady přesně 100 vozidel a z toho jich na přejezdu zastavilo pouhých 22, což je zhruba každý pátý řidič!! 

 

78 řidičů za půl hodiny tak hrubě porušilo dopravní předpisy. Od tohoto přestupku je neodradil ani fakt, že jim hrozí pokuta na místě až do výše 2500 Kč a udělení 5 bodů.

 

Doufejme, že než dojde k opětovnému spustění zabezpečovacího zařízení, nenastane na tomto železničním přejezdu neštěstí. 

 

Dopravní značka STOP je dobře viditelná a umístěná i v protisměru:

(ir)